sâmbătă, 2 iulie 2011

Originea ketchup-ului


Ketchup-ul nu l-au inventat americanii, dupa cum vor ei sa ne faca sa credem. Sosul ketchup, foarte apreciat in fast food-urile din toata lumea, are origini chinezesti: in China anilor 1600 exista un condiment cu gust de peste foarte raspandit pe nume Ke Tsiap sau Kecap. Era un sos prea picant pentru papilele gustative europene. Asadar, cand englezii l-au exportat in tara mama, bucatarii l-au personalizat introducand in compozitia sa nuci si ciuperci.
In anul 1700, americanii au rasturnat compozitia retetei folosind ca ingredient principal rosiile. Reteta folosita astazi e datorata lui Henry J. Heinz (detinatorul firmei cu acelasi nume), care in anul 1876 a marit procentul de otet si zahar din compozitia ketchup-ului
si a adaugat ceapa si arome.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

au de obiectat